1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Сьогодні, 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей Україна та весь світ нагадує про права дитини та їх захист. Для військовослужбовців Збройних Сил України святим обов’язком є захищати майбутні покоління та прикладати максимум зусиль, аби життя українських дітей було мирним, спокійним та щасливим.

Цей день був заснований в 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

20 листопада 1959 була ухвалена Декларація прав дитини і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

На жаль, протягом семи років права українських дітей, зокрема тих, які проживають на тимчасово окупованих територіях та у районі ведення бойових дій, порушуються. Російсько-українська війна позбавила дитинства, нанесла психологічні травми, морально, а то й фізично вдарила по здоров’ю сотні малюків.

Тому українські воїни, у першу чергу, заради дітей та їх майбутнього готові життя віддавати у боротьбі з цинічним російським ворогом. Готові на все, аби створити для дітей гідні умови розвитку, зростання та виховання. Готові на все, щоб у кожної дитини буде щасливе дитинство без куль, вибухів, страху…

Нехай сонячними та радісними буде кожен день кожної української дитини!