COVID-19 в Україні: хронологія поширення хвороби у березні та квітні

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 1 травня в Україні 10861 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 272 летальні, 1413 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 455 нових випадків, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України на своїй сторінці у Facebook.

 

Для України боротьба з пандемією «китайського вірусу» розпочалася 18 лютого 2020 року, коли МОЗ України здійснив евакуацію 49 українців з Уханя. Після евакуації їх помістили до 14-денного карантину до двох об’єктів, назви яких МОЗ не розголошувало. Також українським літаком були вивезені громадяни Аргентини, на борт не брали людей із симптомами ГРВІ. В посадці було відмовлено чотирьом пасажирам, що мали ознаки захворювання та одному — з собакою. У кількох місцевостях України відбулися протести проти розміщення евакуйованих на обсервацію.

20 лютого прибулих із Уханя помістили на обсервацію у Нових Санжарах на Полтавщині.

25 лютого на координаційній нараді під головуванням секретаря РНБО Олексія Данілова прийнято про рішення проводити температурний скринінг усіх громадян, які прибувають на територію України з будь-якої країни світу, як через авіасполучення, так і через автомобільні та залізничні пункти пропуску.

5 березня 2020 року евакуйованих із Уханя випустили з обсервації, де вони перебували 14 днів

У зв’язку з поширенням у світі «китайського вірусу» 26 лютого в Україні було відновлено посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря та призначено на неї заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

28 лютого 2020 року в Україні  було зроблено перші 4 тести, які виявилися негативними.

03 березня Україна оголосила про перший підтверджений випадок коронавірусної хвороби 2019 у чоловіка з Чернівців, який прибув з Італії до Румунії літаком, а потім дістався в Україну автомобілем. Його госпіталізували 29 лютого.

В цей же день МОЗ України запустило інформаційний сайт про коронавірус, зібравши на ньому інформацію для громадян, яка має допомагати розібратись у ситуації та зменшити ризик захворювання

10 березня до Центру громадського здоров’я України надійшло 40 повідомлень про підозру на COVID-19. Було завершене дослідження 36 зразків, з яких 35 виявилися негативними, один — позитивний, 4 зразки ще перебували у стадії дослідження.

Того ж дня надійшло повідомлення про підтвердження проби, яку раніше було направлено до Лондона на верифікацію.

11 березня Кабмін запроваджує карантин в Україні терміном з 12 березня до 03 квітня.

12 березня в Україні було виявлено ще 2 випадки захворювання — у Чернівецькій та Житомирській областях. У житомирському райцентрі Радомишлі, де у жінки пенсійного віку було виявлено коронавірусну хворобу, запроваджено надзвичайний стан.

Перша українка помирає в Італії.

Першим в Україні летальним випадком коронавірусної хвороби 13 березня 2019 стала смерть 71-річної жінки з Житомирської області, яку було шпиталізовано 12 березня після повернення з Польщі. Згодом стало відомо, що напередодні, 08 березня, вона відвідувала літургію у місцевому храмі та цілувала ікону. До лікарів жінка зверталася ще 01 березня зі скаргою на високий тиск.

13 березня Мер Харкова Геннадій Кернес виступив з критикою карантину, вважаючи, що місцева влада краще знайома з епідобстановкою.

16 березня виявлено 4 нові випадки захворювання, по два в Київській і Чернівецькій областях і в Києві. Один київський випадок бере початок з Радомишля, інший із Франції.

Госпіталізовано 33 особи тільки у Чернівцях, їх тестують на наявність коронавірусу.

В цей день 16 березня було тимчасово заборонено церковні служби та обряди.

16 березня мати померлої від коронавірусу мешканки Чернівців звинуватили лікарів у ненаданні вчасної допомоги. Було відкрите кримінальне провадження

З 16 березня Україна закрила кордон для в’їзду іноземців на термін до двох тижнів. З опівночі 17 березня на 14 днів (до 3 квітня 2020 року) закрите міжнародне авіаційне, залізничне та автобусне сполучення. Громадяни України, що подорожують власним транспортом, можуть перетинати пункти пропуску. Також до України можуть в’їхати іноземці, що мають місцеву посвідку на проживання. Пункти пропуску працюють для вантажних перевезень, медичні вантажі мають перевірятися митницею за одну добу

17 березня виявлено 7 нових випадків захворювання: 6 у Чернівецькій області, 1 у Київській. Одна людина з Чернівецької області померла. Загальна кількість пацієнтів досягла показника у 14 осіб.

Першим депутатом ВРУ, що захворів, став Сергій Шахов, який 11 березня повернувся з Італії і того ж дня був на засіданні екологічного комітету ВРУ разом з ще 11 нардепами. Зафіксовано ще 2 випадки захворювання на COVID-19 (по одному випадку у Донецькій і Київській областях). Таким чином, загальна кількість випадків інфікування зросла до 16.

З 18 березня в Україні призупинене залізничне, авіа- та автобусне сполучення, міжміські і міжобласні пасажирські перевезення, у Харкові, Дніпрі та Києві було закрито метрополітен.

Було встановлено блокпости у Бочківцях, Грозинцях і Колінківцях Хотинського району Чернівецької області.

19 березня були виявлені перші два випадки в Дніпропетровській області (хворі повернулися з-за кордону),[44][45] один у Житомирі і в Києві, пʼять у Чернівецькій. У Чернівецькій області кількість інфікованих сягнула 15 осіб. Також померла жінка в Івано-Франківську, кількість померлих досягла 3 осіб. Олександрійська лікарня, яка робить тести на коронавірус, охороняється Національною гвардією України.

20 березня в Україні зафіксовано 41 випадок та три летальні випадки.

Дніпропетровська область запровадила режим надзвичайної ситуації. Андрій Садовий повідомив про першого хворого у Львові. Ним виявився лікар-стоматолог 1961 р.н., який повернувся з Німеччини, він не має симптомів та добре почувається.

20 березня одужав перший хворий. Ним виявився 39-річний чоловік із Чернівців.

З 23 березня проїзд у київському громадському транспорті дозволено тільки за перепустками.

На вечір цього дня в Україні підтверджено 73 випадки та 705 підозр на вірус.

24 березня 2 медсестри інфікувалися в Івано-Франківській області. У Львівській, Донецькій, Тернопільській та Черкаській областях вводиться режим надзвичайної ситуації.

25 березня в Україні зафіксовано 113 випадків (з них 29 за добу) та 4 летальні випадки. Перші випадки інфікування виявлено у Волинській, Одеській, Луганській, Дніпропетровській, Сумській та Запорізькій областях.

Кабмін вирішив запровадити режим надзвичайної ситуації по всій території України терміном на 30 днів, до 24 квітня 2020 року, через поширення коронавірусної хвороби на 13 областей. Згідно з цим рішенням заклади охорони здоров’я здійснюватимуть обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз COVID-19, навіть якщо ці особи відмовляються від добровільного обстеження, госпіталізацію таких осіб, а також призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від добровільного лікування. Водночас, Національна поліція та Національна гвардія забезпечуватимуть охорону громадської безпеки і порядку на прилеглій території об’єктів, на яких відбувається обстеження, госпіталізація або примусовий карантин.

27 березня кількість підтверджених випадків в Україні сягнула 218, підтверджено 5 летальних випадків.

Карантинні блокпости встановлено по периметру Волинської області.

Станом на 27 березня 2020 року в Україну повернулося більше 100 тис. українців. Із 13 березня до 1 квітня в Україну повернулися 650 000 людей.

Станом на 29 березня в Україні найбільше на COVID-19 хворіють люди віком від 31 до 40 років. 62% складають особи віком від 31 до 60 років. Захворіло і кілька дітей. Виявили вірус навіть у 6-місячної дитини в Умані.

29 березня інфікування коронавірусом виявлено у нардепа Володимира Ватраса. Також 19 осіб заразились вірусом на Закарпатті під час відвідування церкви. Всього 475 випадків зараження, з них 10 осіб померло і 6 одужали.

2 квітня 2020 року Кабмін постановою № 255 виклав в новій редакції постанову № 211 КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», чим жорсткіше обмежив свободу громадян, зокрема було заборонено відвідувати зони відпочинку, пересуватись групами тощо. За порушення карантину передбачені покарання у вигляді штрафу від 17 тисяч грн або ув’язнення терміном до 8 років. Багато юристів та правозахисників заявило, що деякі обмеження можуть бути неконституційними без запровадження військового чи надзвичайного стану.

А кількість інфікованих зросла до 804 осіб, 20 померли. Серед померлих простежується тенденція: більшість – це особи старіші віком за 50 років.

3 квітня загальна кількість випадків захворювання зросла до 1072.

4 квітня група українських лікарів відправилася до Італії допомогти лікувати хворих на коронавірусну хворобу та навчатися досвіду італійських лікарів. У складі групи також були деякі волонтери. Група із 20 медичних працівників прибула до в італійський регіон Марке. Там 4 230 хворих на коронавірус, 574 осіб померли і лише 42 особи — вилікувалося. Медичних працівників відправили на українському Ан-74. В Італії делегацію зустрічав міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо та керівники регіону Марке. У Неаполі увімкнули пісні Руслани. Їх розділили на дві групи, одна поїхала до міста Пезаро, інша до — Урбіно.

5 квітня (станом на 10:00) загальна кількість випадків захворювання зросла до 1251, кількість померлих до 32, кількість тих, що видужали — до 23.

Києво-Печерську лавру, де ведуть службу РПЦвУ, було закрито для відвідування через поширення коронавірусу.

6 квітня інфікувалися 4 працівники лаври. Раніше представники РПЦвУ закликали ігнорувати карантинні обмеження і приходити до лаври.

6 квітня в Україні було введено нові обмежувальні карантинні заходи: заборона на відвідування парків та зон відпочинку, у громадських місцях — обов’язкове носіння масок, особам, старшим 60 років рекомендують залишатися вдома. В Україні стартувала телевізійна «Всеукраїнська школа онлайн». Викладаються наступні предмети: українська мова та література; історія України та всесвітня історія; англійська мова; фізика; алгебра; геометрія; географія; хімія і біологія.

7 квітня Харківська правозахисна група опублікувала свій висновок, в якому йдеться про те, що у Постанова № 255 від 2 квітня 2020 року (що нею Кабінет Міністрів обмежив право на свободу та особисту недоторканність (ст. 29 Конституції), право на свободу пересування (ст. 33 Конституції), право на свободу совісті (ст. 35 Конституції), право на мирні зібрання (ст. 39 Конституції) тощо) не відповідає нормам Конституції України (статті 3, 6, 64, 92) та є незаконною

Станом на 8 квітня інфікувалися 30 священослужителів із Києво-печерської лаври із 44 осіб, що здали тести. Настоятель Лаври митрополит РПЦвУ Павло Лебідь інфікувався ще раніше. Він проводив службу, на якій були присутні предстоятель РПЦвУ Онуфрій, митрополит Антоній і політики, зокрема, перший заступник голови Офіса президента Сергій Трофимов.

10 квітня в Закарпатській області помер лікар.

На 11 квітня в Україні було зафіксовано 2511 випадків, 308 випадків за добу, 79 пацієнтів одужало, 73 летальних.

За даними заступника міністра МОЗ Віктора Ляшка, захворюваність COVID-19 в Україні становить 6%, смертність — 2,9%.

13 квітня в Україні було зареєстровано 3102 випадки, з них 93 летальних і 97 одужало.

 більше 80 % померлих з COVID-19 в Україні мали супутні захворювання.

Станом на 14 квітня в Лаврі загалом було виявлено 100 випадків зараження та два летальних випадки.

15 квітня було зафіксовано 3764 хворих, 392 за добу, 108 вилікувалися 143 летальних випадки. Найбільшу кількість хворих зафіксовано в Чернівецькій, Івано-Франківській областях та в Києві

На 16 квітня в Україні підтверджено 4161 випадок зараження, 116 летальних випадків. МОЗ готується до нового спалаху хвороби та закуповує апарати ШВЛ, кабмін додатково закрив 10 КПП на кордоні.

16 квітня душевнохворий пацієнт, який заразився COVID-19, утік з обласної інфекційної лікарні у Харкові. Перед тим його доставили з обласної психлікарні у селі Стрілеча. Після цього у психлікарні 26 квітня повідомили про 11 інфікованих.

17 квітня кількість інфікованих медичних працівників в Україні зросла до 879 чоловік із загальної кількості в 4662.

На Великдень 19 квітня велика кількість віруючих таки відвідала церкви та релігійні установи. За даними МВС церкви відвідали близько 130 тисяч вірян. У 13 658 храмах проводили святкові богослужіння. За порядком слідкували 26,5 тис. поліцейських.

Коронавірусна хвороба 2019 в Україні

22 квітня 2020 року загальнонаціональний карантин продовжено до 11 травня 2020 року – відповідне рішення Уряд ухвалив сьогодні, 22 квітня 2020 року. Всі заклади освіти продовжують працювати з використанням технологій дистанційного навчання.

23 квітня в Україні офіційно підтвердили 7170 випадків захворювання на коронавірусну хворобу 2019. Померли 187 пацієнтів; побороли недугу — 504 українці.

23 квітня українські лікарі та волонтери повернулися із Італії.

29 квітня, президент Володимир Зеленський виступає за відкриття продуктових ринків з 1 травня.

Про це йшлося в його зверненні на сторінці Президента в соціальній мережі Facebook.

29 квітня Премьер Міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у facebook написав: “Карантин не буде тривати вічно. Україна вчасно в нього зайшла та вчасно з нього вийде. Кожен етап зняття обмежень передбачає відкриття закладів із чіткими вимогами до дотримання санітарних норм.”

Під час засідання уряду Премьер заявив, що у наступну середу 06 травня, уряд планує прийняття рішення щодо послаблення карантину з 11 травня.

1 травня в Україні 10861 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 272 летальні, 1413 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 455 нових випадків, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України на своїй сторінці у Facebook. 

На графіках візуалізовано ситуацію із захворюванням на COVID-19 в Україні за останні два місяці.

 

Як ми можемо бачити, стан справ аж ніяк не вказує на покращення ситуації із поширенням цієї смертоносної хвороби в Україні. Схоже, що «Далі буде»…

 

Олександр Олійник, НОВА – новини ветеранів.