П’ять нових БТР-4Е з кулеметами «Маяк» ХКБМ передали військовим

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова (ХКБМ), що входить до складу ДК «Укроборонпром», передало Міністерству оборони України чергову партію з 5 бронетранспортерів БТР-4Е.

Про це повідомляє Укроборонпром.

Усі БТР оснащені кулеметами КТ762 виробництва київського державного підприємства «Маяк», який є співвиконавцем контракту.

Таким чином ХКБМ виконав уже 60% державного контракту — станом на кінець квітня на заводі виготовили та передали військовим 28 бронетранспортерів з 45, передбачених державним оборонним замовленням 2019 року.

«Усі БТР прийняті військовою прийомкою Міноборони та вже відбули до військової частини», — повідомив директор підприємства Яків Мормило.

Нагадаємо, виконання поставок бронетранспортерів відбувається за контрактом з Міноборони від 2016 року, який був розблокований спільними зусиллями Президента України, Кабінету міністрів України, Міноборони та нового керівництва Укроборонпрому наприкінці 2019 року.

Команда Концерну разом з керівництвом ХКБМ, новим директором заводу «Маяк» та Міністерством оборони доклали значних зусиль для реанімації контракту на виготовлення бронемашин та кулеметів для них. Ці бронетранспортери безпосередньо задіяні у військових операціях на Сході, але протягом більше ніж двохироків не виготовлялися і не постачалися Збройним силам України.

 

«Контракт дістався нам у спадок у безнадійному стані і для нашої команди було принципово його врятувати, адже від його виконання залежала доля одного з наших найбільших заводів бронетанкового дивізіону. За фактом зриву контракту було порушене кримінальне провадження і у поставки цих машин в армію вже ніхто не вірив. Нами була пророблена беспрецедентна робота разом з державними органами і на даний момент контракт виконується з повним дотриманням термінів», — розповідає Мустафа Найєм, заступник генерального директора Укроборонпрому з питань взаємодії з органами державної влади.

Що важливо, виконання контракту дозволило відновити виробничий процес на іншому підприємстві Концерну — АТ «Маяк», додав Найєм. «Після майже дворічного простою завод повністю відновив виробництво кулеметів для бронетранспортерів та інших видів зброї. Перша партія з 5 кулеметів для БТР-4Е пройшла всі випробування, була прийнята Військовим представництвом Міноборони та доставлена до Харкова, де їх встановили на бронетранспортери», — додав заступник гендиректора Концерну.

«Два роки завод не працював, його атакували рейдери і потроху розкрадали екс-керівники. Ми змінили на „Маяку“ директора, з яким за три місяці стабілізували роботу підприємства, почали повертати майно і налагодили виробництво кулеметів за цим державним контрактом», — розповів Найєм.

Нагадаємо, перші відвантаження військовим бронетехніки після відновлення робіт за контрактом відбулися у грудні 2019 року — ХКБМ передав військовим 12 бронетранспортерів БТР-4Е. Далі відвантаження відбувалися чітко за графіком. Так, у лютому цього року підприємство відвантажило 3 бронемашини, у січні — 4, у березні — 4 та 5 — у квітні. Всього за контрактом ХКБМ має виготовити і передати 45 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е.

Під час карантину в Україні виробництво кулеметів на заводі «Маяк» та бронетранспортерів на ХКБМ відбувається без затримок, державний контракт виконується всіма співвиконавцями у повному обсязі та згідно з графіком.