Щоб врятувати світ, не обов’язково бути супергероєм – доводить досвід волонтерів Рівного

У той час, коли більшість затамувавши подих, спостерігає, як коронавірус крокує планетою, Громадська організація «Допомога армії Рівне» (ГО «Дар) продовжує робити те, що вміє найкраще – надавати допомогу тим, хто приймає на себе удар першими.

Так було у зоні бойових дій на Донбасі, так є і тепер, коли Україна стикнулася з невидимим, але не менш небезпечним ворогом, – Covid-19. І якщо раніше ГО дбала про те, щоб наша армія мала «колеса», то зараз головна увага волонтерів прикута до медиків Рівного та області.

За словами координатора громадської організації–волонтерки Вікторії Шинкаренко, за 6 років існування їхнього об’єднання, в зону АТО було доставлено більше трьохсот автомобілів.

Важко дати оцінку нашому внеску у війну на сході, адже, завдяки пригнаним нами автівкам, військові ставали більш мобільними та могли якісно виконувати бойові задачі. Протягом останнього часу ми більше працюємо з ветеранами, членами їхніх сімей, родинами загиблих захисників, оскільки зі змінами законодавства волонтерська допомога у вигляді автомобілів додає і нам, і тим, кому вона призначена, більше клопоту, ніж користі. Черговим викликом для нас стала пандемія коронавірусу, точніше, жахливо низький рівень забезпечення лікарень необхідними засобами захисту. Наше завдання на сьогодні – захистити медиків, які, до речі, масово звільняються, побоюючись за своє життя та здоров’я, – розповідає пані Вікторія.

 

Наразі власними силами волонтери вже виготовили 2000 штук захисних екранів, що покриває більшість потреб лікарень області. Як запевняє Вікторія Шинкаренко, до Великодня у Рівному та області не залишиться жодної, не тільки опорної, але і сільської амбулаторії, працівники яких би не отримали цих засобів захисту. Окрім цього, завдяки допомозі небайдужих громадян, було закуплено 200 захисних багаторазових костюмів, 50 окулярів та 100 кисневих зволожувачів для ШВЛ.

До слова, частину прототипів кисневих зволожувачів волонтери виготовляють самотужки.

-Зараз на обладнанні Відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» ми створюємо деталі для захисних екранів медиків. Але наша своєрідна гордість, яка реально рятує життя, – розробка зволожувачів кисню із застосуванням 3D друку. Без них неможлива робота апаратів ШВЛ. Необхідною ємністю в нашому випадку слугує звичайна пластикова пляшка. Дешево, можливо, незвично, але це працює. Завдяки нашим  зволожувачам, сьогодні мають змогу дихати вже чотири людини, – розповідає майстер з 3D-друку, рівнянин Михайло Грушевський, якого волонтери наразі завантажили роботою.

 

До речі, собівартість одного захисного щитка не більше 30 гривень, не рахуючи роботу з виготовлення, за яку волонтери грошей не беруть. На жаль, на даний момент існує проблема з пластиком, знайти сировину під час дії карантинних заходів досить важко, але не неможливо. Тому координатор рівненських волонтерів не виключає, що після того, як вони повністю закриють потреби своєї області, зможуть допомогти екранами і іншим регіонам. 

Сама Вікторія Шинкаренко, за плечима якої не тільки досвід волонтерської допомоги армії, але і служба у лавах ЗСУ, з сумом констатує, що за шість років з початку війни патріотизму у українців стало менше.  

На жаль, здебільшого, фінансово нас підтримують одні й ті самі люди. Боляче розуміти, що більшість не допомагає не через брак бажання, а через брак коштів. А тим, хто має матеріальні можливості, подібні проекти зазвичай не цікаві. Приємно, що на допомогу нам приходять українці з усього світу. Так, наприклад, 15 захисних костюмів ми змогли оплатити, дякуючи Асоціації українців в Ірландії, придбання ще 10 профінансували наші лікарі. Частину матеріалів для виготовлення захисних екранів також було закуплено за кошти медиків. Не можу не відзначити допомогу української діаспори в Португалії «Благодійна асоціація «Янголи Милосердя», які також підтримують нас фінансово. Дякуючи коштам, зібраним колишньою жителькою Рівного Наталією Богацькою, яка наразі проживає в Іспанії, та створеній там українцями благодійній організації «Ланцюжок добра», ми оплатили матеріали, щоб повністю забезпечити захисними екранами медиків у шпиталях в зоні ООС. Окрема подяка  – ГО ” Рівне-такмед” та Тетяні Воронцовій, якій належить ідея друкувати кисневі зволожувачі на 3D принтері. Фізично не можу назвати всіх, хто робив свій внесок у нашу спільну боротьбу протягом шести років. Це ще раз доводить, що результат досягається лише спільними зусиллями, – говорить волонтерка.

 

Хотілося б додати, що команда рівненських волонтерів працює без вихідних і перерв на свята, адже зараз вкрай важливо встигнути якомога швидше максимально  захистити медиків.

Допомогти волонтерам з Рівного може кожен – долучитися до справи порятунку життів просто. Для цього не потрібно бути супергероєм, достатньо підтримати справу ГО фінансово.

Реквізити ГО «Дар»: Приватбанк 5168 7573 1162 1199 Шинкаренко Віта Степанівна.

 

Олена Шаріпова