Активна фаза війни в Україні триватиме ще й взимку – вважають експерти

  Незважаючи на заяви української влади, що більшість українських територій потрібно звільнити до настання холодів, скоріше за все активна фаза війни в Україні триватиме ще й взимку. Багато експертів і аналітиків бачать саме такий  сценарій розвитку бойових дій.


  Сьогодні в жодної зі сторін просто не вистачає потенціалу, щоб радикально переломити ситуацію на фронті на свою користь. До такої думки схиляються всі опитані виданням РБК-Україна авторитетні аналітики та експерти.

 

  “Ми абсолютно не можемо виключити такий сценарій. Більш того, він стає все більш і більш імовірним, враховуючи розвиток ситуації на сьогодні”, – говорить військовий експерт, полковник Сергій Грабський.


   Холоди трохи уповільнюють і ускладнюють проведення операцій. “Але це не означає, що в цих умовах неможливо вести активні бойові дії. Адже проводилися навчання в зимових умовах. Ми також знаємо приклади Першої та Другої світових воєн, локальних воєн. Якщо готувати війська, постачати їх, то завдання можна виконувати і в зимових умовах”, – зазначив колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко.


  Бойові дії навколо Дебальцевського виступу велися в другій половині січня – першій половині лютого 2015 року, нагадує головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков. За його словами, кліматичні умови, дійсно, додають навантаження на забезпечення, на персонал і техніку. Однак вони не є тією перешкодою, через яку активні бойові дії ставлять на паузу.

 

  Військові експерти допускають, що за чотири місяці Збройні сили зможуть домогтися певних перемог.


  Один з поінформованих співрозмовників у владі стверджує: зараз є три категорії озброєнь, які потрібні для перехоплення ініціативи у війні. Це, в першу чергу, системи HIMARS, які за останні тижні атакували більше сотні важливих цілей ворога – складів боєприпасів, командних пунктів, вузлів зв’язку і так далі.


  Крім того, Україні потрібні сучасні системи ППО NASAMS і Iris-T, а також ще більше безпілотників.


  Але тільки з 01 жовтня 2022 року запрацює очікуваний нами ленд-ліз.


  Сьогодні основні сили окупантів зараз знаходяться на Сході, де вони поступово просуваються до Бахмута. Там противник продовжує застосовувати тактику вогневого валу, яку ми спостерігали під час взяття Попасної, Сєвєродонецька та Лисичанська.


  Навряд чи агресор зможе захопити всю Донецьку область до зими. Але в найближчі чотири місяці і нам, ймовірно, не вдасться звільнити підконтрольні йому території на Донбасі. Перевага противника по силам і засобам на сьогоднішній день там перевищує можливості української армії в 3-5 разів, каже Грабський.


  “Темпи, з якими вони просуваються – 5 кілометрів на два тижні, тобто 10 кілометрів на місяць. Це означає, що такими темпами вони можуть просунутися ще на 50 км. Донецька область зараз виконує дуже важливе завдання, оскільки скувала майже 50% всіх сил і засобів противника”, – пояснив експерт.

 

З усього сказаного можна зробити кілька висновків.


1. Ця війна триватиме не тільки взимку, а й на протязі всього наступного року.


2. Ситуація в Світі досить мінлива. Кремль намагається збільшити кількість “зон напруження”, щоб “розмити” тему війни в Україні і домогтися, як мінімум зменшенння постачання західного озброєння.


3. Літо в Європі видалось спектоним і ще невідомо, яка буде зима. Москва вже зараз намагається використовувати газ, як зброю. І невідомо, як відреагують замерзлі та “зморені війною” європейці на початку 2023 року.


4. Схоже, що по Росії зараз намагаються “поставити у стрій” все, що можуть ще знайти. Військовим обіцяють дуже гарні, як для безробітних, зарплати. Але економічні експерти прогнозують за 6-10 тижнів різке погіршення “економічного клімату” на Росії. Вони порівнюють його порівнюють із автомобілем, який на повній швидкості в’їжджає в стіну.


   Отже, сьогодні важко прогнозувати що і як буде далі. Єдине, що можна із впевненістю сказати – нам потрібно готуватися до того, що війна триватиме весь 2023 рік.


Але українці мають перемогти!

Це єдиний варіант, який нам залишив Кремль.


З оригіналом статті можна познайомитись, перейшовши за посиланням: https://www.rbc.ua/ukr/news/ukraina-hochet-realno-dobitsya-fronte-zimy-1659372775.html