Триває 84 день війни

  За даними української розвідки на 84 день війни загальне об’єднане угруповання російських військ (з урахуванням резервів), задіяне в боях проти ЗСУ, налічує близько 167 тисяч особового складу. Про це повідомив голова Міноборони Олексій Рєзніков. За його словами, безпосередньо розгорнуті для участі у бойових діях 91 БТГр, ще 55 БТГр можуть бути залучені з резерву та після відновлення протягом 1-2 місяців.

 

Карта бойових дій в Україні на 17 травня від журналістів Frankfurter Allgemeine Zeitung

  Ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та об’єктів цивільної інфраструктури у прикордонних населених пунктах Чернігівської та Сумської областей.


На Харківському напрямку агресор здійснює артилерійські обстріли населених пунктів Циркуни, Руські Тишки, Черкаські Тишки та Питомник, Мерефа.

 

  Як розповіли вчора в Харківській ОВА, українські воїни просуваються на північ і північний схід від Харкова у напрямку міста Вовчанськ. За останні дні Українські сили досягли певних успіхів у контратаках і навіть вийшли на одну з ділянок кордону. Подальші успіхи ЗСУ у цьому регіоні можуть поставити під загрозу здатність росіян посилити свій наступ на Слов’янськ та Краматорськ.


На Слов’янському напрямку ворог здійснює наступ на населений пункт Довгеньке.


На Донецькому напрямку ворог продовжує наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках.


На Лиманському напрямку противник вів наступ з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Дробишеве та блокування Лиману з півночі.


Маріуполь. Основні зусилля рашисти зосередили на блокуванні наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь». Вони продовжують завдавати артилерійських та авіаційних ударів.

 

  Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр вважає, що заява представників Держуми РФії про намір заблокувати обмін військовослужбовців полку “Азов” спрямована на внутрішню пропаганду. Переговорний процес щодо обміну українських військових та їхнього порятунку ще триває.


  Захисникам Маріуполя віддано новий наказ – зберегти своє життя. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков: «Сьогодні відбуваються дуже складні та важливі процеси, у тому числі й переговорні за допомогою Червоного Хреста. Як наслідок – це евакуація у тяжкому стані поранених та плюс ще поранених. Наш план – зберегти їм життя, а згодом свободу».

 

  Мелітополь. Місцеві “партизани” задвухсотили пару рашистів “високого рангу”. Як повідомляють місцеві джерела, 16 травня рано-вранці було знайдено 2 трупи. Є інформація, що українські патріоти допомогли вирушити на той світ двом рашистам “дуже високого рангу” з окупаційної адміністрації. Російські окупанти, про цей прикрий випадок нічого не повідомляли.