Іран таємно робить з транспортного українського літака військову розробку

Журналісти видавництва “Independent Persian” повідомляють, що іранська компанія “HESA” таємно працює над створенням військово-транспортної модифікації літака IrAn-140T.

 

“HESA” сподівається, що, переобладнавши пасажирську версію IrAn-140 в легкий транспортний літак, вона зможе запропонувати літак іранській армії в якості альтернативи їх Fokker 27. Передбачається, що IrAn-140T представлять як повністю спроектований і побудований в Ірані військово-транспортний літак під час офіційної церемонії вже в лютому цього року.

 

У грудні 1995 року іранська компанія “HESA” і “АНТК ім. О. К. Антонова” уклали контракт про передачу технології і спільне виробництво літака Ан-140 на суму 195,2 млн доларів США. У 2000 році на авіаційному заводі корпорації HESA в місті Шахіншехр був зібраний і в 2001 році злетів перший IrAn-140 (ліцензійна версія Ан-140-100), який і стане основою для IrAn-140T. З 10 літаків, зібраних за ліцензією в Ірані, розбилися три, в результаті яких загинули 45 осіб. Основною причиною катастроф називають несправність системи управління двигуном.

 

Нагадаємо: