“Чаньє-5” доставив зразки місячного ґрунту на Землю

Китайський безпілотний місячний зонд “Чаньє-5” доставив зразки місячного ґрунту на Землю. Капсула із зразками місячного ґрунту успішно приземлилася на півночі КНР в районі Сіцзіван (АР Внутрішня Монголія), вчора о 19:59 за київським часом. Про це повідомило Китайське національне космічне управління.

 

Востаннє геологічні зразки з поверхні Місяця було доправлено на Землю 44 роки тому радянський космічним апаратом “Луна-24”, аж в 1976 році.

 

Як повідомила газета China Daily, о 19:00 за київським часом в середу, капсула відокремилася від орбітального модуля на висоті близько 5 тис. км над південною частиною Атлантичного океану. Її посадка відбувалася по траєкторії з так званим подвійним зануренням: вона увійшла в атмосферу на другій космічній швидкості – близько 11,2 км/с. і зрекошетивши, знову опинилася в космосі, перейшовши на еліптичну орбіту. Це було зроблено навмисно для зменшення швидкості. Потім вона знову увійшла в атмосферу вже на першій космічній швидкості – близько 7,9 км/с. На висоті близько 10 км від поверхні Землі модуль випустив гальмівні парашути і вдало приземлився.

 

Чанъэ-5 -- CZ-5 -- Вэньчан -- 23.11.2020, 20:30:12 UTC - Страница 48

Капсулу з обладнанням і зразками ґрунту спеціальним авіарейсом доставлено в Пекін. Всього в ній знаходитися близько 2 кг. зібраного матеріалу. В ході місії близько 500 грам місячної породи були здобуті з пробурених посадковим модулем свердловин з глибини до 2 метрів. Ще 1,5 кг були зібрані з поверхні Місяця за допомогою механічного маніпулятора. Потім зразки були поміщені у вакуумний контейнер.

 

Зразки місячного ґрунту будуть доставлені в спеціальні лабораторії, де китайські вчені вивчать їх структуру, а також фізичні, геологічні і хімічні властивості. Як повідомили China Daily близькі до космічної місії джерела, деякі зразки місячного ґрунту будуть представлені на огляд громадськості.

 

Нагадуємо: