Перспективи земельної реформи: круглий стіл ДержГеоКадастр-атовці пройшов у Харкові

Анатолій Мірошниченко, перший заступник голови Держгеокадастру, зустрівся з представниками атовців Харківської області. Про це повідомляє кореспондент «Нова: новини ветеранів».

 

У зустрічі взяли участь депутат Харківської міськради, секретар ГО “Спілка ветеранів АТО” Юрій Корсунов, депутат Харківської облради, голова ГО “Дружини ветеранів АТО” Ольга Лехан, представник Харківської області у Раді Ветеранів при міністерстві у справах ветеранів Влад Якименко, голова індустріального районного відділення ГО “Спілка ветеранів АТО” Іван Кондратюк та інші атовці. Однією з передумов спілкування стали тривалі протести атовців проти нового голови кадастру – Романа Лещенка.

 

Тоді атовці заявляли, що на всі намагання оформити землю отримували лише відписки, або і зовсім нічого. Причиною своїх негараздів ветерани вважали непрофесійність самого Романа Лещенка, а також злочинні наміри «смотрящих» в регіонах.

 

Тож під час зустрічі атовці і представники «Держгеокадастру» мали вдосталь тем для розмови. Обидві сторони змогли обмінятися власними поглядами на основні проблеми, які стосуються розподілу земельних ділянок для пільгових груп.

 

«Ми можемо виділити кілька найважливіших питань, зокрема питання держпідприємств, у володінні яких є земельні ділянки і питання остаточної передачі земель ОТГ. Ми обговорили це, була дуже конструктивна розмова, саме у такому діалозі ми зможемо знайти якісь конкретні відповіді на спільні питання» – відзначив Анатолій Мірошниченко.

 

Читайте також:

 

Чиновники проти ветеранів: Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій вимагає звільнити голову Держгеокадастру Романа Лещенка

 

 

Чиновник нагадав натовцям, що вони мають до 15 грудня передати всі необхідні документи до держорганів. Справа в тому, що після 15 грудня, відповідно до графіку, ОТГ отримає у володіння ділянки, права оренди яких не продано на аукціоні, на які надано дозволи на розроблення документації із землеустрою, але документацію із землеустрою не подано на затвердження до територіальних органів Держгеокадастру.

 

Також Анатолій Мірошниченко торкнувся і питання передачі земель державних підприємств, нагадавши про законопроект 3012-2, який, зокрема, передбачає встановлення порядку приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств і забезпечення співробітників таких підприємств правом на отримання паю. Досі невідомо, чи будуть приватизовані ДП, що володіють земельними ділянками, чи вони і надалі лишатимуться у держвласності. Всього таких земель – майже 750 тисяч гектарів.

 

Серед іншого, предметом розмови стало питання затримок і відписок з боку місцевих рад, а також проблеми зміни цільового призначення виданих ділянок.

 

Атовці пояснюють, що після місцевих виборів органи влади зовсім уповільнили процес пошуку і передачі землі ветеранам. Чиновники, у свою чергу, запропонували звернутися до існуючої судової практики. Виявилося, що вже існують навіть прецеденти стягнення компенсації за моральну шкоду, отриману через тривалі відписки чиновників.

 

Читайте також:

 

Голова Держгеокадастру розказав, хто має отримати ділянку першочергово

 

 

Окрім цього, учасники зустрічі торкнулися проблем, пов’язаних зі зміною цільового призначення земель. Справа в тому, що ветерани нерідко бажають використовувати отриману ділянку не за її призначенням, що може нести за собою серйозні наслідки. Справа в тому, що розорання земель, що призначені і були видані під інші потреби, може порушувати не тільки власне земельні, але й екологічні норми. Єдиним рішенням цього питання, на думку чиновників, є відпрацювання якісних механізмів зміни призначення уже набутої землі.

 

«Дуже важливо знайти відповіді у регулярному спілкуванні з представниками основних організацій ветеранів АТО/ООС» – резюмував Анатолій Мірошниченко.

 

Андрій Несміян для “Нова: новини ветеранів”.

 

Нагадаємо: