Як військовослужбовцям використати своє право на безоплатну психологічну реабілітацію?

Хто має право на послуги з психологічної реабілітації?
Військовослужбовці, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також – особи, звільнені з військової служби, які брали безпосередню участь в АТО (ООС). Відповідно до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», вони мають пройти психологічну, медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах в обов’язковому порядку. При цьому така реабілітація є безоплатною, а вартість проїзду до таких центрів і назад – відшкодовується.

Які саме послуги відшкодовуються?
Надання послуг із психологічної реабілітації
Проживання та харчування в умовах стаціонару
Витрати на оплату проїзду (окрім витрат на міський та приміський транспорт)

Інші пільги у сфері медичного забезпечення:
Щорічне медичне обстеження і диспансеризація
Користування при виході на пенсію поліклініками та госпіталями, в тому числі – військовими госпіталями та госпіталями ветеранів війни
Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація
Безкоштовні ліки та лікарські засоби (докладніше про це – нижче)

Як їх отримати?
Зверніться до районного органу соціального захисту за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування); або за місцем перебування (розташування) військової частини (у тому числі за зверненням командира – для чинних військовослужбовців).

Подайте необхідні документи:
a) заяву;
b) копію посвідчення (УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасника війни чи постраждалого учасника Революції Гідності);
c) копію документа, що підтверджує безпосередню участь в АТО (ООС) або забезпеченні їх проведення з безпосереднім перебуванням в районах АТО (ООС) у період їх проведення.
Виберіть реабілітаційну установу із переліку, який пропонує орган соціального захисту.
Укладіть тристоронній договір: між вами, органом соцзахисту та реабілітаційною установою.

Які види послуг надаються?
Психологічна діагностика
Психологічна просвіта та інформування
Психологічне консультування, психологічна підтримка і супроводження
Психотерапія
Групова робота
Такі послуги можуть надаватись окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, фізкультурно-спортивними, санаторно-курортними, медико-психологічними та соціальними послугами.

Реабілітаційна установа визначає види послуг із психологічної реабілітації з урахуванням індивідуальних потреб отримувача послуг, визначених за результатами психологічної діагностики, проведеної фахівцем (у разі потреби – групою фахівців), відповідно до стандартів, затверджених Мінсоцполітики. Вас ознайомлюють із результатами діагностики та за потреби – роз’яснюють їх.

Психологічна реабілітація може проводитись із залученням членів вашої сім’ї, а також інших осіб, зокрема, тих, які разом із вами проходили або проходять військову службу. Це робиться за вашою згодою та з урахуванням потреб реабілітації.

Яка гранична вартість послуг із психологічної реабілітації?
Гранична вартість послуг із психологічної реабілітації за одну годину, наданих індивідуально чи у межах груп, або за одну добу в умовах стаціонару – встановлюється згідно наказів Мінсоцполітики та може змінюватись щорічно. Докладно про граничну вартість можна дізнатись тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0334-19

Чи передбачена можливість безкоштовного отримання ліків?
Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (пункт 1, ст. 12, 13, 15), (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3551-12) учасник бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також члени сімей загиблих мають право на безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення – за рецептами лікарів.

Щоб отримати ліки на цій підставі, потрібно мати рецепт лікаря, ветеранське посвідчення, а сім’ям загиблих – довідку членів сім’ї загиблого в АТО (ООС). Отримати ліки можна, як правило, в аптеці при медичному закладі, лікар якого видав рецепт.

Які ліки надаються безкоштовно?
Перелік таких ліків міститься у Постанові КМУ № 333 від 25 березня 2009 р. «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2009-%D0%BF). До нього належать ліки від онкозахворювань, ревматизму, ревматоїдного артриту, туберкульозу, шизофренії та епілепсії, психічних захворювань, міастенії, інфаркту міокарда, хвороби Паркінсона та багатьох інших. Слід зазначити, що безоплатна видача лікарських засобів проводиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1303-98-%D0%BF).

Що робити у разі відмови?
У медичних закладах та аптеках можуть відмовити у безкоштовних ліках, посилаючись на їх відсутність, оскільки єдиної бази щодо наявності ліків у аптеках немає.

У такому випадку потрібно:
звернутись у письмовій формі до завідувача аптеки чи головного лікаря із запитом на отримання публічної інформації про наявність необхідних препаратів;
звернутись у письмовій формі з відповідним запитом до міського та обласного управління охорони здоров’я.
Залежно від отриманої відповіді ви можете одержати відшкодування власних витрат або оскаржити відмову, подавши позов до суду.

Окрім того, ви можете скористатися урядовою програмою «Доступні ліки», яка передбачає повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів від серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми.

Детальніше про програму «Доступні ліки» читайте на сайті: http://liky.gov.ua/