Бронетанковий щит Україн: Т-84

Чимало часу пройшло з крайньої розповіді про головні зразки наших Бронетанкових військ, та неможливо говорити про українські танки, не згадавши про нашу гордість, машину яка тримає на високому рівні репутацію українського наступального озброєння та військової техніки – танк “Оплот”. Незважаючи на чисельні закиди критиків, особливо російських, в сторону нашого “оплота”, даний зразок військової техніки займає чільне місце серед техніки свого класу, та з обє’ктивної точки зору не має собі рівних. Ізраїльський “Merkava”, американський “Abrams”, російський Т-90, усі ці танки в чисельних теоретичних та практичних порівняннях програють українському Т-84 “Оплот”. І незважаючи на те, що отримують перемоги не зброя і техніка, а воїни та командири, все ж досконаліша та сучасніша техніка – це збережені життя та здоров’я тих же самих воїнів.

Після розпаду СРСР в спадок Україні залишилася не тільки чисельна армія, а також розвинений потужний військово-промисловий комплекс, який міг повністю забезпечувати потреби української армії та забезпечував ринок унікальними продуктами. Танкобудівна гілка ВПК в Україні була добре розвинена та налічувала близько 10 підприємств та заводів.

Так Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. А. Морозова продовжило вдосконалення наявних танків та розробку перспективних нових проектів. Першим якісним результатом роботи харківських інженерів був представлений 1995 р. на міжнародній виставці військової техніки в ОАЕ танк Т-84. Розробка проектів даної машини була розпочата ще 1993 р. під робочою назвою “Об’єкт 478DU2” на базі танка Т-80У. Перші дослідні зразки були створені через рік, офіційне маркування танку “основний бойовий танк Т-84”.

Уже в кінці 90-х рр. було проведено ряд нових модифікацій танку Т-84, які включали нову броньовану бічну спідницю, динамічний захист башти “Контакт-5”, допоміжну силову установку, тепловійний приціл, супутникову навігацію, лазерний далекомір для командира та інші допоміжні датчики. Робоча назва проекту була “Об’єкт 478BE”, а офіційно танк почали випускати під назвою Т-84У. 

 

З 1999 р. на танках Т-84У почали встановлювати комплектуючі деталі виключно українського виробництва. Даний зразок того ж року було прийнято на озброєння української армії під офіційною назвою “Т-84У “Оплот”.

 

Так танк Т-84У “Оплот” має наступні характерні основні нововведення, які виділяють його серед інших зразків танків на озброєнні ЗСУ:

– На Т-84У “Оплот” встановлена нова башта зі зварно-катаних бронелистів, також вдосконалена її конструкція, яка сприяє рикошету при попаданні. Сама броня машини має багатошарову конструкцію з керамічними наповнювачами;

– Вмонтовано динамічний захист нового покоління типу “Ніж”, що забезпечує підвищений захист в передньому секторі від кумулятивних і бронебійних снарядів;

– Додано комплекс оптико-електронної протидії КОЕП “Варта”. Даний комплекс ВДЗ завдяки оптико-електронним датчикам виявляє та попереджає про наведення високоточних боєприпасів з лазерною системою керування, й запускає димову завісу навколо танку. Система встановлення аерозольної завіси складається з 12 пускових установок та пульту керування з можливістю вибору режиму роботи системи: автоматичний/напівавтоматичний/ручний. Також є захист проти наведення ПТКР з інфрачервоною ДБН (головкою самонаведення) за рахунок встановлення інфрачервоних (світлових) перешкод.

– Встановлено новий багатопаливний двигун 6ТД-2 потужністю 1200 к.с., характерною особливістю двигуна є здатність справно працювати в будь-яких погодних умовах;

– Здійснено перехід на цифрову технологію в компонентах комплексу керування вогнем і суміжних з ним системах, також було встановлено стабілізований денний і нічний прилади спостереження командира ТКН-4С “Агат”, денний квантовий приціл-далекомір 1Г46 “Іртиш”, тепловізійний приціл. Додано систему розрахунку вигину каналу ствола та балістичний обчислювач з датчиками введення інформації;

– Також встановили допоміжний агрегат живлення, систему навігаційного забезпечення;

– Для покращення захисту додали ширші бортові екрани, що забезпечують додатковий захист бортів корпусу і компонентів ходової частини від протитанкових засобів малого радіусу дії та піхоти супротивника.

 

В систему озброєння танків Т-84У “Оплот” входить 125 мм гладкоствольна гарматно-пускова установкв КБА-3, 7,62 мм спареий кулемет КТ-7,62 і 12,7 мм зенітний кулемета КТ-12,7.

Танк Т-84У “Оплот”, був прийнятий на озброєння Збройних сил України 1999 р. і на сьогоднішній день на озброєнні ЗСУ за даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень нараховується 10 одиниць машин даного зразка.

Нижче наведено порівняльний аналіз основних тактико-технічних характеристик зразків танків провідних армій світу:

 

Зразки основних бойових танків Збройних сил України, не зважаючи на те, що були розроблені ще в ХХ ст., та вони складають серйозну конкуренцію для сучасних зразків танків іноземних армій, та навіть багато в чому їх перевершують.

Отже говорячи про зразки основних бойових танків Збройних сил України, можна зробити висновок, що в складному процесі поділу радянської армії, Україні дісталася потужна група військ, на озброєнні яких були передові танкові зразки того часу. Незважаючи на складні геополітичні та внутрішньополітичні обставини в перші роки незалежності, в Україні не тільки змогли зберегти танкобудування, як принципово важливу галузь ВПК, а й вдало розвивали її та створювали нові передові проекти. На сьогоднішній день концерн “Укроборонпром” налічує близько 15 підприємств які обслуговують виробництво, ремонт та модернізацію танків. Зразки танків ЗСУ неодноразово доводили свою першість в боях з танками армії РФ на сході України. Бойовий досвід успішно використовується в подальших конструкторських розробках українських конструкторських бюро. Таким чином, незважаючи на те, що в наші дні в бойових діях основну перевагу надають ракетам та авіації, проте танки продовжують залишатися невід’ємним компонентом бойових дій і неодноразово доводять свою необхідність та доцільність. Збройні Сили України, як потужна європейська армія, продовжує наповнювати та оновлювати танковий парк. 

 

Максимів Любомир, НОВА – новини ветеранів: інформаційний портал для учасників АТО/ООС