Відбувся обмін полоненими в форматі “7 на 11.”

Обмін відбувся. Він пройшов у двох місцях – на КПВВ Майорськ та біля мосту н.п. Щастя.

Про цей обмін полоненими домовилися лідери “нормандської четвірки” під час зустрічі у Парижі в грудні 2019 року. Тоді Україна і Російська Федерація домовилися, що до наступного саміту обміняють полонених за форматом “всіх на всіх”.

08 квітня Тристороння контрактна група провела відеоконференцію, під час якої сторони досягнули принципових домовленостей щодо списків осіб, а також дати – не пізніше 19 квітня.

Серед звільнених лише українці, яких утримували на окупованому Донбасі. На жаль, у списках на цей обмін не має кримських татар і політв’язнів з Росії.

З полону визволено 20 українців.

Перша частина обміну відбулася вранці 16 квітня на КПВВ “Майорск”. Російські бойовики  передали українській стороні 9 бранців.

Другий обмін полоненими пройшов в район моста біля н.п. Щастя.

Звільнені з полону громадяни пройдуть обов’язкову 14-денну обсервацію.

Під час обміну була присутня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

На обмін полоненими у четвер, 16 квітня, між Україною та окупованими територіями не запросили жодного українського журналіста. Про таку недбалість з боку влади написав на своїй сторінці Facebook український журналіст Олександр Махов. Натомість з боку окупантів були присутні щонайменше 7 представників різних кремлівських пропагандистських медіа.

Володимир Зеленський висловив свою радість з приводу повернення громадян України додому і пообіцяв, що звільнення утримуваних осіб триватимуть до тих пір, поки всі без винятку українці не повернуться з полону.