Зрада по-прокурорськи

  Начальника Кам’янського управління поліції Дніпропетровської області «вигнали на пенсію» через конфлікт із районним прокурором, який зі своїми підопічними на початку російського військового вторгнення втік із міста та саботував роботу всієї правоохоронної системи району. Про це пише Адвокат права з посиланням на Facebook Сергія Лукашова. 

 

  “Як пише Сергій Лукашов, екс-начальник Кам’янської поліції, на своїй сторінці Фейсбук весь особовий склад районного управління поліції з перших днів війни залишився на місці, готувалися до оборони району та продовжували здійснювати охорону громадського порядку та боротьбу зі злочинністю.

 

  Однак роботу було ускладно через відсутність прокурорських працівників, оскільки без погодження з прокурором затриманого злочинця неможливо було доставити до суду для обрання запобіжного заходу, тому мародерів, ґвалтівників та злодіїв доводилося відпускати. Місцеве населення знаючи, що прокуратура не діє, намагалося влаштувати самосуд над ними. У таких умовах поліцейські спочатку ловили злочинців, а потім їх ще й боронили від гніву народу.

 

  Реакцію місцевого населення видно з фотографій, на яких будівля Кам’янської прокуратури списана образливими написами «Зрадники», «Геть до Москви», «Ганьба прокурорам».

 

  Керівника місцевої прокуратури Сергія Кузьменка зі своїми підлеглими не було на роботі майже місяць з кінця лютого до березня 2022 року.

 

  Незважаючи на щоденні звернення Сергія Лукашова до керівництва обласної поліції щодо складної ситуації в районі через відсутність [прокурора – ред.], у відповідь він отримував пропозиції “не конфліктувати з прокурорськими та не псувати стосунки”.

 

  Тільки після колективного звернення працівників Кам’янської районної поліції до Офісу Генерального прокурора районний прокурор Кузьменко змушений був повернутися до роботи, і одразу розпочав переслідування Лукашова та його підлеглих.

 

  Було проведено величезну кількість перевірок роботи поліції, підлеглим пропонувалося написати скарги на свого керівника, інакше їм сипалися погрози про їхнє звільнення. Жоден із поліцейських не пішов на угоду зі своєю совістю, за що й постраждали.

 

  У підсумку оголошено догани 45 поліцейським, Лукашова звільнено, а “прокурори” залишилися “героями”.

 

  Чому? Відповідь банальна для менталітету прокурорських. Кумівство. Районний прокурор Сергій Кузьменко є кумом прокурора області Сергія Біжка, що постійно нагадує Лукашову його керівник – начальник Дніпропетровської поліції Анатолій Щадило.

 

  Яка ж реакція місцевих жителів на прокурорське свавілля. Її можна побачити у численних коментарях під постами Лукашова на його сторінці фейсбуку. Нехтування прокурорами і повна підтримка всіх поліцейських Кам’янської поліції – ось основний меседж простих людей.

 

  Чекаємо на реакцію нового Генерального прокурора, який нещодавно заявив громадськості про чищення в органах прокуратури від зрадників і прокурорів”, –  пише Адвокат права.

 

На фото: Генеральний прокурор України проводить нараду з керівним складом органів прокуратури.