Туреччина передала Азербайджану F-16 разом з екіпажами

  Все почалося з того, що 12 липня на кордоні двох закавказьких республік, в районі Тавушской області Вірменії і Товузского району Азербайджану, сталася велика збройний конфлікт. Вірмени спробували захопити стратегічно важливий коридор, через який проходять життєво важливі енергетичні комунікації Азербайджану в Європу.

  В ході активних бойових дій, які тривали кілька днів, обидві сторони заявили про нанесення противнику серйозної шкоди в живій силі і техніці, знищення вогневих точок і командних пунктів. При цьому, як повідомляють спостерігачі, Азербайджан вельми успішно застосував ударні дрони, за допомогою яких були знищені основні вогневі позиції військових Вірменії.

 

  Вірменські ЗМІ стверджують, що після липневих зіткнень на північній ділянці вірмено-азербайджанського кордону Туреччина фактично створила військову базу в Нахічевані.

 

  Якщо вірити вірменським джерел, після останніх спільних турецько-азербайджанських військових навчань Анкара залишила в Азербайджані, крім іншого військового майна, ще й багатоцільові винищувачі F-16 разом з екіпажами.

 

   До  Азербайджану F-16 ВПС Туреччини прибули 31 липня 2020 року для участі в спільних навчаннях TurAz Qartalı-2020. В рамках навчань турецька армія також перекинула в Нахічевань, розташований на стику кордонів Туреччини, Ірану і Вірменії, ударні вертольоти Т-129 АТАК. Багатоцільові вертольоти ЗС Туреччини доставили на базу на військово-транспортних літаках.

 

  Міністерство оборони Азербайджану повідомляє, що військово-повітряні сили Азербайджану і Туреччини проводять показові польоти в повітряному просторі Азербайджану, в ході яких представлені нові бойові літаки і вертольоти двох країн.

Польоти проходять над містом Гянджа. Інші подробиці не наводяться.

 

  До того ж Азербайджан відмовився від участі в стратегічних командно-штабних навчаннях «Кавказ-2020» на території Російської Федерації, які мають розпочатися 21 вересня 2020 року.