Ротація військовослужбовців – зареєстровано законопроект №10194

  У Верховній Раді України 27 жовтня 2023 року було зареєстровано законопроект №10194, яким пропонується здійснювати ротацію військовослужбовців.

  У Пораднику для офіцерів та сержантів «Формування психологічної готовності військовослужбовців до виконання завдань антитерористичної операції» зазначено, що пік боєздатності підрозділу припадає на 10-20 добу бойових дій, потім вона катастрофічно падає і після 30-40 діб участі у безперервних боях підрозділ потрібно відводити на відпочинок. А через 8-12 місяців безперевної участі у війні серед особового складу можуть мати місце прояви гострих невротичних станів і неможливості воювати далі.

  Простими словами – війьковим підрозділам, які тривалий час перебувають у боях потрібно проводити РОТАЦІЮ! Та в українському законодавстві взагалі не згадується таке поняття, як «РОТАЦІЯ»: його не існує в жодному нормативно-правовому акті  діючого законодавства.

  У зареєстрованому законопроєкті нардепи пропонують доповнити Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» новою нормою – статтею 24-1 «Поняття та порядок проведення ротації (заміни) військовослужбовців, що беруть участь в бойових діях».

  «Військові, які перебувають на передовій, потребують відпочинку та достатнього часу на відновлення ресурсів з тим, аби знову повноцінно вступити у боротьбу з російською навалою» – обгрунтовують нардепи необхідність змін в пояснювальній записці.

  Запропонована стаття 24-1 вкючає у себе 5 частин:
1.) Ротація в зоні бойових дій означає заміну особового складу, що виконує бойове завдання та приймають безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів або несе службу в складних умовах, на інших військовослужбовців, які не виконували такі завдання понад 30 діб.
2.) Терміни ротації в Україні встановлює командування ЗСУ, які не повинні перевищувати 90 днів, а в разі неможливості виконати ці заходи вчасно не пізніше 105 діб.
3.) Командування зобов’язано здійснювати ротацію (заміну) особового складу у повному складі у разі:
▫️ перебування особового складу підрозділу у зоні бойових дій понад 90 діб;
▪️ зазнання санітарних втрат підрозділом понад 30% від штатної чисельності особового складу підрозділу.
4.) Направлення в пункт постійної дислокації військової частини для відновлення бойової спроможності становить не менше 30 днів.
5.) Командир, який не забезпечив додержання вимог цієї статті та не вжив необхідних заходів щодо здійснення ротації (заміну) особового складу, несе відповідальність встановлену законодавством.

   За майже два роки активної фази війни на території України чимало підрозділів фактично знаходяться у зоні бойових дій безперервно по 4-6 місяців, а подекуди – від року і більше. А зміна місця їхнього перебування часто пов’язана з направленням цих воїнів на ще більш важливий напрямок. Минулого року під час наступу на «Харківському напрямку» контрнаступ зупинився, зокрема, й через те, що наші захисники за кілька тижнів булиповністю фізично, і морально виснажені.

НАГАДУЄМО: