“Опільські олії” беруть початок з того часу, коли тато пані Роксолани повернувся з району проведення антитерористичної операції, і мав проблеми зі здоров’ям.
Роксолана Росоловська, співзасновниця сімейного бізнесу “Опільські олії”, донька ветерана, розповіла журналісту: “Йому потрібно було оздоровитися, і нам радили лляну олію, котра добре допомагає шлунку та судинам. Я знайшла в аптеці, але на ній було зазначено, що термін придатності – два роки. Мене це тоді здивувало: бо ж яка олія може зберігатися два роки? Ми шукали оптимальний продукт, але коли вчергове отримали посилку, а олія була гіркою, вирішили почати створювати продукт самі. І купили прес”, – пригадує пані Роксолана той період.
Вона працювала тоді в Чехії, придбала пристрій, і коли вперше відтиснули, то захопленню смаковими якостями олії не було меж. “Вона була надзвичайною”, – каже Роксолана. Спочатку виготовляли лише собі та близьким.
Але найголовніше, що ця справа мала неймовірний вплив на батька після війни. “Його поглинуло виробництво олії. І дуже допомогло переключитися з війни, це був просто розворот на 180 градусів. І ми почали шукати й інше насіння: кунжут, гарбуз… Потім замовили вже й професійний прес, темні пляшки для фасування продукту, етикетки”.
“День народження” бізнесу – 24 серпня 2019 року. Саме тоді перший раз брали участь у ярмарку крафтових виробників в Івано-Франківську”, – згадує пані Роксолана. Далі було запрошення на різні ярмарки та фестивалі, справа почала набирати обертів, але сталася епідемія коронавірусу. Але й це не зупинило родину з Прикарпаття – дослідили історію села та почали запрошувати людей на екскурсію, заодно і запрошуючи до дегустації олій. Для цього почали випікати хліб.
На сімейне виробництво крафтових олій на Прикарпатті – “Опільські олії”, сім’я ветерана отримала додаткові 20 тисяч гривень на розвиток бізнесу від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. Сьогодні родина ветерана АТО виготовляє 11 видів олій холодного тиснення: кокосова, з чорного кмину, макова, конопляна, рижієва, з розторопші, з волоського горіха, гарбузова, лляна, гірчична та кунжутна олії.
“Слово за слово – і до нас почали їздити на тур вихідного. Першими, до речі, приїхали медики з обласної лікарні. Їм, під час важких буднів, важливо було перезавантажитися… Пам’ятаю той двоповерховий автобус з 50 людьми…” У 2022-му знову почали набирати обертів.
Метод холодного тиснення відрізняється від технології на великих заводах. Наприклад, там насіння можуть підсмажувати заради збільшення обсягу олії. Це дозволяє отримати на 10% більше готового продукту, що вкрай суттєво для великих об’ємів. Натомість «Опільські олії» виготовляються із сирого та необсмаженого насіння.
Сировину до повномасштабного вторгенння рашистів закуповували на Херсонщині та Миколаївщині – але ситуація змінилася. Справа постраждала і від окупації Херсонщини та замінування полів, бо такого якісного насіння більше ніде не знайдеш. Крім того, до 24 лютого реалізовували продукцію на знищеному росіськими окупантами харківському ринку Барабашова.
“Після 24 лютого ми починали з нуля: нові покупці, нові постачальники насіння. Через стрес, пов’язаний із війною, у людей загострювалися хронічні захворювання. І ми почали знову працювати”, – говорить пані Роксолана.
Зараз, через півтора року повномасштабного вторгнення, “Опільські олії” збільшили виробництво продукції, придбали потужніший прес, та почали виробництво трьох нових олій: макової, з чорного кмину, з розторопші.
Відправлення посилок відбувається щоденно – від 20 до 50 щодня. Рекорд був – 70 посилок за день. А в суботу та неділю приймають групи туристів, зокрема – і школярів.
Але через деякий постійні клієнти самі вийшли на зв’язок – ті, яким “Опільські олії” допомагали при хронічних захворюваннях”, – розповіла Роксолана Росоловська.
http:///bijtsi-syl-tro-vchyly-tsyvilnykh-obukhivshchyni-davaty-efektyvnu-vidsich-ahresoru-video/