Пончиковий театр від ветерана: у Вінниці учасник бойових дій відкрив унікальний культурний фаст-фуд

  Заклад отримав назву «Intermezzo» на честь чи не найвідомішої новели майстра психологічної прози, письменника Михайла Коцюбинсього, життя якого тісно пов’язане з Вінницею.

 

  Автор оригінальної пекарні – ветеран, переселенець з Донбасу, кандидат філологічних наук Михайло Жилін, чия життєва історія могла б стати гарною основою для пригодницького роману.

 

  До 2014 року наш герой мешкав у Донецьку, де і викладав у юридичному інституті МВС України. З початком російської агресії Михайло Жилін пішов захищати Україну, ставши головним сержантом зенітно-ракетного взводу 22 окремого мотопіхотного батальйону 92 ОМБр. На початку 2015 року в районі Дебальцевого чоловік зазнав ледь не смертельного поранення – ворожа куля пройшла наскрізь через легеню, але лікарям все ж вдалося зберегти життя воїна.

 

Михайло Жилін з родиною

  Після лікування літературознавець отримав запрошення стати доцентом кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету імені Василя Стуса, який з початком війни «переїхав» до Вінниці.

 

  На викладацькій посаді Михайло Жилін пропрацював понад три роки, але потім вирішив кардинально змінити фах і відкрити власну справу. Так з’явилася ідея створити оригінальний заклад харчування, який би став не тільки місцем, де можна смачно поїсти, але і цікавим брендом Вінниці

 

«Можливо, хтось цього не знає, але район Замостя у Вінниці – це місце родової землі діда Михайла Коцюбинського, де, власне, і народився та прожив певний відрізок свого життя письменник. «Intermezzo» – це не лише назва твору, яку ми вирішили використати для свого проєкту. Це – своєрідна філософія життя, яка буде цікава не лише вінничанам, але і туристам», – розповідає Михайло Жилін.

 

  До слова, перш, ніж почати власний бізнес, захисник пройшов навчання від Київської школи економіки, ініційоване Вінницькою міською радою. Потім у складі учасників Програми з підприємницької діяльності для ветеранів АТО/ООС представив свою бізнесову ідею, яку журі і визнало найкращою.

 

«Зараз минуло лише трохи місяця з дати нашого офіційного відкриття. Карантинні обмеження трохи затримали наш «політ», але все ж нас не зупинили. Вже сьогодні жителі Вінниці та гості нашого прекрасного міста можуть поласувати «літературними» пончиками з різноманітними солодкими топінгами. В планах готувати ще й солоний варіант з суперовим сирно-часниковим соусом. Взагалі-то пончики – це смак мого дитинства, яке я провів на Донбасі. У нас часто їх брали на прогулянки, обов’язково давали мені, малому, з собою, коли я їхав до бабусі», – ділиться спогадами ветеран.

 

  Наразі у культурному фаст-фуді працює лише Михайло та його дружина Мирослава, яка, до речі, теж історик літератури. У планах – розширити виробництво та взяти на роботу до чотирьох людей з числа ветеранів чи тимчасово переміщених осіб. Жиліни працюють по дванадцять годин на добу, адже, на щастя, клієнтів у них вистачає, особливо зараз, коли розпочався новий навчальний рік.

 

Мирослава Жиліна

«Ми орендували приміщення поруч зі школою, тож з початком осені бажаючих поласувати нашою смакотою додалося. Це вселяє надію, бо відкривати власну справу було дуже лячно. На війні все просто і зрозуміло, а у бізнесі потрібно бути готовим до несподіванок. Тут важко щось передбачити, особливо, якщо не маєш досвіду. Та ми віримо, що наш особливий підхід до клієнта, оригінальність та культурна спрямованість знайдуть відгук у ласунів. У перспективі у нашій пекарні плануємо створити поличку, де буде представлена продукція, створена руками захисників. Багато з моїх побратимів розвивають власні невеличкі бізнеси – займаються виробництвом меду, сухофруктів, маринують чи в’ялять овочі», – говорить учасник бойових дій.

 

   До речі, сама ідея пончикового театру нова для України. Наприклад, в Америці та Канаді досить багато пекарень, які готують пончики просто на очах у своїх клієнтів. Цей видовищний процес перетворює звичайний заклад харчування на магічне місце, де відбувається захоплююче шоу.

 

  За словами Михайла Жиліна, у його випічки є один суттєвий недолік, але він в той же час і перевага. Вона повністю натуральна, отже найкраще смакує свіжою. Через це, на жаль, ви не зможете замовити пончики поштою. Тож, коли будете у Вінниці, не втрачайте нагоду спробувати цю смакоту та отримати «плюс» в карму за підтримку родини нашого захисника.

 

Олена Шаріпова, НОВА – новини ветеранів: інформаційний портал для учасників АТО/ООС.