Як з’явилися приватні російські військові компанії (ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА)

Ми продовжуємо розказувати вам історію російських військових компаній. Зупинилися ми на напливі добровольців з країн СНД до Французького іноземного легіону.

 

Другу її частину ви можете прочитати тут.

 

Третю її частину ви можете прочитати тут.

 

У легіоні служать люди з усіх кінців планети: з Африки, Латинської Америки, Китаю, Непалу, Індії, проте, як стверджує Яків, зараз близько третини особового складу легіону – російськомовні громадяни Росії, Білорусії, України та Молдови.

 

З початком конфлікту на південному сході України в 2014 році приплив російськомовних рекрутів до легіону збільшився, в тому числі і громадян України: деякі з них не хочуть бути мобілізованими до участі в АТО. Крім того, після закінчення активної фази конфлікту в Донбасі в 2016-2017 роках, багато колишніх комбатантів з обох сторін активно вербувалися в легіон.

 

Бойові втрати в легіоні за останні роки відносна рідкість, але трапляються – в основному в країнах Африки, де дислоковані підрозділи легіону, в результаті підриву на мінах. Однак нерідко втрати особового складу відбуваються під час навчань.

 

У 2016 році шість контрактників Другого інженерного (саперного) полку легіону загинули в результаті сходу лавини в Альпах, в 2017 році під час сплаву по гірській річці перекинувся каяк, потонули два легіонера. У разі смерті легіонера французькі страховики зобов’язані виплатити його родичам 160 тисяч євро, однак це відбувається далеко не завжди, “страхові часто кидають”, стверджує Яків.

 

З певного моменту в 2000-х роках інтерес до своїх чеських рекрутів з Росії стали проявляти і інші західні приватні військово-охоронні фірми. Наш співрозмовник з багаторічним досвідом контрактної роботи на західні ПВК, в тому числі в Іраку, розповідає, що в 1990-2000 роки сотні вихідців з колишнього СРСР надходили на службу в західні ПВК і служби безпеки. Тисячі пройшли підготовку, володіють певною кваліфікацією росіян працюють зараз в індустрії безпеки в різних кінцях світу – від США і Канади до Південної Африки і Австралії.

 

Читайте також:

 

Військові показали нові зразки сухих пайків для солдат (ФОТО+ВІДЕО)

 

 

Колишні російські та радянські військові, в тому числі ветерани Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані, займалися розмінуванням територій збройних конфліктів за програмами ООН, працювали на будівництві постійних військових баз військ НАТО в Афганістані і Іраку, охороняли конвої з вантажами і продовольством.

 

У XXI столітті в Кабулі було нескладно зустріти російськомовну людину, що працює за контрактом на одну з приватних компаній, що виконують різні підряди в рамках забезпечення діяльності військ міжнародної коаліції.

 

Деякі західні військово-охоронні компанії через своїх довірених осіб навіть намагалися налагодити неформальні зв’язки з деякими частинами Російської армії на предмет регулярного рекрутингу відставників і демобілізованих, проте здебільшого безрезультатно.

 

Проте в складі ряду західних приватних військово-охоронних компаній, що працюють в Іраку, за кілька років склалися “російські групи”, деякі з членів яких згодом загинули. Так, в липні 2006 року в Іраку на міні підірвався джип, за кермом якого перебував Олег Тінгаев – контрактник “Erinys”, ветеран радянської операції в Афганістані і миротворчих контингентів РФ в Боснії і Косово.

 

Нагадаємо:

 

Росія вирішила пожалітися в ООН… на Україну?!